Saturday 6 April 2013

Cuba la resepi Bibimbap saya ni!

안녕하세

Annyeonghaseyo

Bibimbap merupakan makanan rasmi bagi rakyat Korea. Macam kita sure la Nasi Lemak lauk ayam, sambal sotong dan telur rebus. Maksud bibimbap ni pula Nasi Campur. Nasi putih dicampur dengan pelbagai lauk seperti Namul iaitu sajian sayuran, daging lembu, telur mata dan dimakan bersama sos Gochujang. Selalunya sajian ni disusun cantik dan bila time makan pula kesemua benda-benda yang saya sebut tu digaul sekali. 

Saya mula tertarik nak buat bibimbap ni lepas layan drama korea Full House. Siapa tak kenal Song Hye-Kyo dan Rain. Part Yeong-Jae (Rain) dengan lahap makan nasi campur tu buat saya terliur.

Salah satu adegan menarik
Dalam episod ke ke 7 Lee Yeong-jae (Rain) pulang lewat selepas keluar dating dengan Kang Hye-won. Waktu ini dia terpandangkan Han Ji-eun (Song Hye-kyo) duduk didapur sambil menikmati semangkuk makanan (bibimbap). Dia yang sememangnya suka "mendera" terus sahaja menyakat dan menyamakan bibimbap seperti "makanan Scoobydoo". 
Dalam satu babak lain pula, Han Ji pula keluar berjumpa dengan nenek Yeong-jae dan terlupa untuk sediakan makan malam. Sudahnya Yeong-jae selongkar peti sejuk dan lihat ada sedikit makanan (bibimbap) yang ditinggalkan Han Ji. Mungkin sudah terlalu lapar tanpa berfikir panjang dia terus makan dengan gelojohnya.
Waktu tu juga lah tiba-tiba si Han Ji pulang..Apa lagi tersedak dan tercekek la si Yeong-jae hihihihi
Sambil mengurut-ngurut lengan Yeong-jae yang panjang tu sempat la juga Han Ji menyindir "Makan juga makanan Scoobydoo tu ye"
Disebabkan nak sangat tahu apa yang dimakan oleh Yeong-jae, saya gigih menGoogle resepi bibimbap ni dan akhirnya terhasillah resepi yang saya kira mudah, guarantee sedap & perut pun kenyang. Selalunya jika makan di restoran-restoran Korea mereka akan hidangkan bersama dengan Kimchi.
Kat sini saya sharekan resepi kimchi 
 klik sini

Bahan-bahan untuk 3-4 hidangan

1 ikat Sayur Bayam
1 cawan Daging batang pinang
1 cawan Karot
2 cawan Cendawan Shitake
1 Cendawan Enokitake
Minyak bijan
1 ulas Bawang putih (dicincang halus)
1 sudu makan Kicap soya
1/2 sudu makan Kicap pelat 
1 sudu makan Bijan pangggang
3 biji Telur
minyak untuk menggoreng
garam & gula
Ketulan ais

Jom follow step by step
Sayur bayam :
Jerang air bersama dengan sedikit garam. Sementara menunggu tu kita siang dan bersihkan sayur bayam dari pasir-pasir yang melekat. Kemudian apabila air sudah mendidih masukkan sayur dan masak seketika. Setelah itu toskan dan alih ke dalam mangkuk berisi air dan ketulan ais.

Selepas seketika ambil sayur tadi, genggam dan perahkan airnya perlahan-lahan. Didalam mangkuk bersih, gaulkan sayur bayam ni dengan sedikit minyak bijan dan ketepikan.

Cendawan Enoki :
Step ni lebih kurang sama dengan step sayur bayam di atas cuma hujung cendawan yang perlu dipotong.

Karot :
Bersihkan dan kupas kulitnya. Karot ini dipotong kepada 3 dan dihiris nipis. Panaskan kuali pan dengan sedikit minyak, goreng sehingga lembut. Ketepikan.

Daging :
Daging yang sudah dibersihkan hendaklah dipotong kecil dan nipis. Kemudian digaulkan bersama kicap soya, kicap pekat, bawang putih dan sedikit garam. Perapkan daging ni dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.

Setelah 30 minit panaskan kuali pan bersama sedikit minyak dan goreng daging sehingga masak. Ketepikan. Saya potong daging ni nipis dan lebar-lebar tapi terpulang pada selera masing-masing. nak gunakan daging hancur pun boleh kot hihihi

Cendawan Shitake :
Bersihkan dan potong cendawan. Kemudian panaskan kuali pan dengan sedikit minyak dan goreng seketika. 

Telur Mata : 

Telur sedap jika di goreng separuh masak. Biar kuningnya lembek jadi bila kita makan terasa lah moist pada bibimbap tu nanti.

Step akhir :

Isikan nasi putih (saya guna beras biasa) ke dalam mangkuk favorites dan susun kesemua masakan tadi mengikut kreativiti. Sudukan sos Gochujang dan jangan lupa titiskan sedikit minyak bijan dan bijan panggang...siap dah boleh makan.

Sos Gochujang ni boleh didapati di supermarket atau di mini market korea sekitar Ampang hilir. Atau boleh dibuat sendiri juga ....

Resepi sos gochujang homemade
(1)

4 sudu makan Tauchu
1 sudu teh serbuk cili babas
1 sudu makan gula
sedikit minyak bijan & air

Cuci dan bersihkan tauchu (manja-manja je tau) dan dengan menggunakan tapis santan, lumat-lumatkan tauchu tersebut sehingga halus. Setelah itu gaulkan tauchu bersama serbuk cili, gula, minyak bijan.

Resepi sos gochujang homemade
(2)

1 sudu makan tepung beras
2 sudu makan air putih
(Satukan dua bahan ini ke dalam bekas microwave kemudian tutup dengan plastik wrap dan panaskan sehingga 15 minit. Keluarkan dan kacau sehingga menjadi jadi paste)
Kemudian gaulkan 1-2 sudu makan Serbuk cili Gochugaru
1-2 sudu makan gula pasir, 1 1/2 sudu teh kicap soya, sedikit garam

Nota : Sukatan ikut selera masing-masing ye

Resepi sos gochujang homemade
(3)
Ada juga resepi yang saya google mereka cuma campurkan cili sos dan mayonnaise saje. Emm..yang ni saya belum cuba lagi.

Saya terbaca tentang topik sos cili Cochujang halal dan non halal yang terjual dipasaran Malaysia. Dalam forum tu mereka bincangkan tentang ramuan di dalam sos tersebut. Diantara komen-komen tersebut saya tertarik dengan komen yang ini :
Diantara sos cili Gochujang yang terdapat dipasaran. Tapi jika was-was tak perlu lah beli.
Atau boleh saje kita order barang-barang Ommason ni di Shopee. Terjamin halal.

Kali pertama masak bibimbap ni memang agak leceh. Dapur kita umpama dilanda ribut taufan..memang kelam kabut!. Jadi untuk nampakkan kita ni master chef apa kata kita listkan bahan mana yang nak dimasak dulu. Kalau saya..pertama saya akan perap daging kemudian yang lain-lain.

Meh saya belanja gambar ...
Lauk-lauk untuk bibimbap ni boleh je di tukar ikut selera kita
Susun masakan ikut kreativiti sendiri
Tapi kalau dah cantik macam ni memang sayang nak makankan!
Begini lah rupanya bila dah digaul 
emm..dapnye
Pastikan perut kita kosong tau hihihi
Kalau perut tu full tapi masih gigih nak habiskan..sila tiru cara Han ji ni
atau pun cara Yeong-jae...cutekan

Terimakasih tau sebab sudi cuba resepi yang tak seberapa ni. 
Minta maaf kalau ada kekurangan..
Selamat mencuba..Love you

다음에 봐요 - (daume ddo bayo) see you again next time!

92 comments:

  1. alaaaa. stressnya xleh nk follow blog awk ni. suka la blog awak. huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape?..jgn la stress nanti cepat tua tau :D. ape kate kalau awak gi main bowling ke atau try resepi baru ke atau try gi sakat kucen2. Jgn la stress sy ade kt sini selalu :)

      Delete
  2. Sedapnya... Follow blog awak ye... anyway selamat berkenalan

    ReplyDelete
  3. Bole aje .. slmt berkenalan jugak :)

    ReplyDelete
  4. sy nk tya....sos Gochujang bole tahan lama x??

    ReplyDelete
  5. ok bia sy jawab...selalunye sy buat cukup2 mkn aje. maksud sy utk sekali mkn dan sy x penah buat lebih tp terkurang tu ade la :). klu ikot lojik rasenye tahan kot janji simpan dlm ttpware & simpan kt petiais. harap2 mmbantu iye ;)

    ReplyDelete
  6. boleh saya tanya yang warna kuning di tengah2 tu apa ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo :D.. yg comel ditengah2 tu, Telur Mata. sy isikan nasi dahulu kemudian sy letakkan telur mata ditengahnye dan lepas tu sy susun kesemua masakan lain. Ok :)

      Delete
  7. Replies
    1. Gamsahabnida .. tapi jgn baca aje tau klu bole try masak skali iye :D

      Delete
  8. sedap...bahan-bahan pon xde lah susah sgt....yummy2...nak cubalah...

    thanks for the recipe :D

    ReplyDelete
  9. sis nak tanya. sos gochujang tu ke masak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam dek, ak tak penah pn masak sos gochujang tu tapi ak guna air panas bila nk hancurkn tauchu tu. dan sedikit air panas bila nk hancurkn gula :)

      Delete
    2. waalaikumussalam. ohh sis guna air panas. tq sis!! :)

      Delete
  10. ok Jaa Kecik!....comey la nama tu :)

    ReplyDelete
  11. err...nak tanya ni !! nak tanya ni !! tau tak mana nak dapatkan dolsot bowl tu.... ehhh betul ke cenggitu panggilnye...??? rasa cam lagi feeling makan dalam mangkok panas tu kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulapasal .. sy pun cari2 gak dolsot bowl tu. paham2 aje la klu kuar dgn en. suami semua nk cepat. takpe nanti klu terjumpe sy bagi tau ok :D.

      Delete
  12. Han ji eun. Sy suka layan tekak makanan jepun dan korea dulu2 zaman bujang dan belum ada anak. Lepas kahwin husban tak makan makanan mcm ni. Aduhai lately tgk kimchi cronicle .wah rancangan masakan korean. Tgh2 preggy ni rasa nak masak sendiri. Jumpa blog awk.wow semangat nak masak sendiri tu meluap2 la pulak. I loveeeee uuuuu tq for sharing this menu. Bby dlm perut pon excited��.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :( ... Lorrr terharu sangat sbb awk ckp 'I Love U', Alhamdulillah. sy ni dh msk 10 thn kawen belum ade baby lagi jd sy tumpang happy bile awk ckp 'baby dlm perut pn excited'. sy doakan yg terbaek utk awk+baby moga kuar aje dia, bia cantek mcm mama dia gak. i love u 2....sarange :D

      Delete
  13. X sedp lngsung!!sy buat sme mcm awak buat tpi rse dye uekk..sos gochujang tubuat fye cam hngit...sy buat sendiri!! Mmg teruk la..nk muntah ponh ade..da la busuk..terime j laa awk x thu psl korea..sedih tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sy pun rasa sedih sbb percubaan pertama awk tak menjadi. utk pengetahuan awk sy mmg tak tau langsung psl Korea. Ingin sy jelaskan yg resepi ni sy reka berdasarkan bacaan & survey yg sy buat kt internet. Jadi jika percubaan awk tak menjadi, minta maaf ye.. terima kasih sbb komen dgn jujur :)

      Delete
  14. Selamat petang.. Macam senang je resepi ni.. saya nak try jugak lah.. Nnti saya link kasi awak yer.. jemput follow blog saya.. TQ

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..senang aje masaknye. cuma kene banyak sabar :).

    p/s : misal kate tak jadi .. cuba lagi tau. Don't Give Up!.. TQ.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum...sis, masa saya dok cari resepi apa yg sesuai untuk orang yang baru nak belajar masak, saya terjumpak resepi bibimbap sis :D kebetulan, saya mmg minat sgt bab2 korea ni. nampak macam x susah nak buat. tapi, mcm sis cakap, masa awai2 masak, habis bersepah pinggan mangkuk kat dapur. so, saya rasa saya yang baru nak belajar masak ni, mesti dapur mama saya akan jadi huru hara jugak :D btw, sekarang bulan puasa. mmg tempting tgk gambar2 tu. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Tetebang..mmg betul mula2 nak masak dulu dapur sy dh mcm kapal karam. salah tak kena. pastu utk kali ke 2 sy plan betul2 dan alhamdulillah, relax aje. Awk cuba dgn perap daging dulu ye kemudian buat la lain tu. slmt mencuba & slmt berpose :D

      Delete
  17. Salam saya Aida daripada majalah Dapur Impiana. kami berminat untuk menyiarkan resepi ini didalam majalah.

    Sila hubungi saya untuk keterangan lanjut.
    suhaidah.wahab@gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aida, maaf... lambat balas komen awak. Saya sangat berbesar hati + sangat menggigil bila baca komen awak. Saya tidak kisah jika Dapur Impiana mahu menyiarkan resepi saya ni.

      Alhamdulillah, terima kasih ye Aida & Dapur Impiana.

      Delete
  18. salam,, na tanya, bersihan taucu tu camne ek? hehe,, org baru belajar na masak.. beginila caranya. huhu

    ReplyDelete
  19. Assalam ....sori, sy pun dah jarang masak bibimbap ni sebab kat umah tu sy sorang je yg layan bibimbap ni :p

    baik la sy seingat sy, senang aje...amik sikit taucu tu pastu boh kat dlm penapis santan. cuci2 la sikit dgn air bersih. tujuan dia cume nak buang sikit rasa masin tu. ingat tau jangan bersih betul2 nanti hilang abis rasa taucu tu :D

    insyaallah kalau takde pape & panjang umur sy akan ke Korea hujung bulan januari 2015. doa2kan sy dpt makan bibimbap original dari sana :)


    ReplyDelete
  20. Assalam..smlm sye ade try wat bibimbap ikut resipi awak mmg sedap n marvelos sgt hihi..tq for resipi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..terima kasih Tiqah! suka sy baca komen2 positif ni, bukan ape sy risau kalau ade yg cuba tapi tak jadi. mcm kawan2 sy lain pulak perangainye, dorg naaaaaaaaaaak jugak sy yg masak :D. tq Tiqah.

      Delete
  21. Salam...teringin betul nak buat bibimbap ni.sbb sy suka buat 'bibimbap' sy sendiri.campur segala lauk n sayir dgn nasi, campir sos, kicap...ngappp...haha
    Tp kena amik nafas dulu nak buat bibimbap korea ni...
    Tq for resipi yg senang nak paham ni...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam dila ... sy pun belajar dari internet je :). sy share resepi ni pun sebenarnye untuk sy juga, maklum la sy ni mudah lupa. sebab tu sy buat step by step bagi memudahkan diri sendiri :P. sy ingat lagi bila mula nak share resepi ni suami sy gelakkan sy, dia kate macam ajar budak tadika masak....ishh!!! sakit pulak hati kite. by the way terima kasih sebab sudi nak try resepi sy, mudahan2 berjaya ye...love you!

      Delete
  22. salam,,nak tanya nasi tu masak mcm biasa ke @ ada cara lain? tq share resepi nak try gak nti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam .. Ooo nasi tu ye, sy masak nasi tu mcm biasa je...nasi orang malaysia :D. kecuali kalau teringin nak masak shusi hah! yg tu sy betul2 gigih masak ikot aturan blkg paket beras tu. papepun terima kasih sbb menanye dan selamat memasak ye. love you!

      Delete
  23. Assalamualaikum.
    Kalau chili power tukar dengan chili kisar takpe ke? Mana lagi pedas?
    Hehe. Tak sabor nak try recipi ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum...sori2 sy baru buka blog maklum la jadi sukarelawan bantu mangsa bajir.
      Ok kalau cili kisar kite kene tumis dulu dan sy tak pernah try buat guna cili kisar... tak tahu pulak cili mana pedas :D
      kalau susah2 pekata kite try cari paste bibimbap yg halal kat supermarket. sy pernah try beli di Cold Storage, jimat sikit masa :)
      papepun terima kasih sebab tak sabo nak try resepi ni. Love you :D

      Delete
  24. Assalamualaikum...tq puan sbb kongsi resepi nih..punya lama saya cari resepi yg sesuai..nak buat sendiri mang tak reti..tapi saya curious sikit...puan kata paste bibimbap ada jual yg ready made yer...boleh tak kalau puan post kan gambarnya...mana tahu...kalau jumpa boleh saya beli...trm kasih.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Liza maaf lambat reply sebab sebok beraya hihihihihi ... gambar paste tu ade saya postkan diatas. cecuba liza tengok betul2. saya perasan selalunya paste2 ni ade dijual di supermarket Coldstorage dan Aeon supermarket. harga dia dalam belas ringgit juga la tengok pada jenama dan sebelum beli cuba liza baca dulu bahan2 dia ye.
      harap membantu ye. love you!!!

      Delete
  25. Assalamualaikum...tq puan sbb kongsi resepi nih..punya lama saya cari resepi yg sesuai..nak buat sendiri mang tak reti..tapi saya curious sikit...puan kata paste bibimbap ada jual yg ready made yer...boleh tak kalau puan post kan gambarnya...mana tahu...kalau jumpa boleh saya beli...trm kasih.. (^_^)

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum...tq puan sbb kongsi resepi nih..punya lama saya cari resepi yg sesuai..nak buat sendiri mang tak reti..tapi saya curious sikit...puan kata paste bibimbap ada jual yg ready made yer...boleh tak kalau puan post kan gambarnya...mana tahu...kalau jumpa boleh saya beli...trm kasih.. (^_^)

    ReplyDelete
  27. macam mana nak bersihkan taucu tu kalau xnak hilang kemasinan dia ? akak bersihkan camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam deq .. terlebih dahulu akak nak mintak ampun sbb lambat reply. ak sebok dgn kerja2 dijabatan baru tu yg tak buka2 blog. ak pun dah lama tak buat bibimbap ni tapi seingat ak masukkan aje taucu tu dalam bekas bubuh sikit air gaul2kan kemudian tapiskan airnya. tapikan adeq sesetengah taucu tu ada yg masin..ada jugak yg kurang masinnya. pandai2 la adeq rasa ok. waktu bersihkan taucu tu jangan lama sangat nanti tawar. selamat mencuba ....love you!

      Delete
  28. waaa nice..saya mmg dh lama nk try buat bibimbap.thanks sebb share resepi .minta halal ye resepinya nak pinjam. :)

    ReplyDelete
  29. waaa nice..saya mmg dh lama nk try buat bibimbap.thanks sebb share resepi .minta halal ye resepinya nak pinjam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam..sori ye deq ak terlupa nak buka blog. takpa memang akak halalkan sebab kite sama2 nak belajar. mane yg kurang rasa tu pandai2 la tokok tambah ye. selamat mencuba .. love you!

      Delete
  30. nampak sedap dan mudah... saya nak cuba buat...tapi nasi yg digunakan adalan nasi beras biasakan?? sebab korea lebih suka beras pulut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah sori lambat balas hihihi...iye, saya guna beras datuk jalaludin hasan aje. sebab, bila nak try masak benda2 baru ni suami akan banyak tanya jadi lebih selamat guna bahan2 yg dia tahu. bukan ape klu tetiba sekali tu aje kite masak tak pasal2 kene leter dgn dia :D

      Delete
  31. wahh sedapnyaaaaaa !!! saya rasa nak buat je...tapi nak ubah sikit jadi style melayu...hehe...maklumlah..tekak sy ni tk ken sgt dgn mknn korea..tapi suka tgk cara perhiasannya semua.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam..boleh aje diubah2 ikut selera masing2. waktu nak masak hari tu pun saya pakai beli aje bahan2 tu dan tak sangka pula bila disusun2 jadi elok dan rasa pun ok. seronoknya kalau saya dapat rasa masakan awak!!. selamat mencuba....love you!

      Delete
  32. Dekat mane nak jumpa semua bahan2 korea tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam..kena rajin jln2 kt supermarket. cuba adik tgk2 dekat Aeon atau JJ dan Cold Storage. diorg akan display 1 tmpt utk barang2 korea & jepun. hrp2 jumpa ye..love you!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  33. Sedap! Saya dah cuba. Mmg kena dengan tekak la. Mmg senang resepi akak ni. Sbb step by step. Detail sgt. Hehe Thanks for the recipe! Halalkan ye. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam..yeke, alhamdulillah. ak buat detail tu sebenarnye tuk ingatkan diri sndiri sbb ak ni mudah lupa!. adik, ak ikhlas share resepi ni. terima kasih ye try resepi ak. slmt thn baru..love you!

      Delete
    2. assalam..yeke, alhamdulillah. ak buat detail tu sebenarnye tuk ingatkan diri sndiri sbb ak ni mudah lupa!. adik, ak ikhlas share resepi ni. terima kasih ye try resepi ak. slmt thn baru..love you!

      Delete
  34. Salam..akak, saya cube ye..tq.. Sejak 2 menjak ni leleh2 plak dgn cerita korea..pastu mula laa terjebak dgn mknn plak..saya baru try kimchi n betul2 jatuh cinta..google plak resepi lain..dapat yg akak punya..tunggu time je ni nak buat..hahaha..terima kasih..

    ReplyDelete
  35. Salam..akak, saya cube ye..tq.. Sejak 2 menjak ni leleh2 plak dgn cerita korea..pastu mula laa terjebak dgn mknn plak..saya baru try kimchi n betul2 jatuh cinta..google plak resepi lain..dapat yg akak punya..tunggu time je ni nak buat..hahaha..terima kasih..

    ReplyDelete
  36. assalam .. tak aci adik dah buat kimchi dulu hihihi. share tak resepi kimchi tu? akak nak try buat ni!!. by dway enjoy tau buat bibimbap ni...mana yang terkurang tu adik pandai2 la 'edjas' ye. kamsahamnida sebab try resepi ak. love you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pon google dan combine resepi ni kak. Ni resepi yg sy cuba. Tp x masam sgt sbb suami x suka masam2 sgt..rasa bergas kuat katanya yg beli sblm ni..so, bini rajin buat laa sendiri..hahaha..

      1 biji kobis panjang (potong 4)

      - lumur dgn garam bukit pastu biarkan 4 jam. Tindih dgn lesung biar ari keluar. Slpas 4 jam, bilas 3 kali sampai kurang masin. Perah sampai air habis. Yg ni pon sy tindih dgn lesung batu spy air keluar.


      1 biji lobak merah
      1 biji lobak putih (resepi asal 1/2 shj)
      1 pokok daun bawang
      1/2 cekak daun kucai

      - carrot dgn lobak putih hiris sebesar batang mancis. Daun bawang dan kucai potong panjang mancis. Ketepikan.


      3/4 cwn tepung pulut
      2 cwn air
      1 sk gula.

      - masak atas api sampai naik bubble. Likat. Ketepikan.


      Bahan perap.
      * 1 biji epal fuji
      * 1 biji golden pear ( asal pakai pear gong)
      * 1 biji bawang besar (asal pakai holland)
      * 3 ulas bwg putih
      * 1 inci halia

      Blend halus.

      Serbuk lada babas
      Sos ikan


      Campur bahan blend dengan bubur tepung pulut, pastu masukkan serbuk lada. (Ikut kepedasan yg kita nak). Pastu masukkan bahan2 yg kita potong. Kemudian perasankan dgn sos ikan..tp jgn masin sgt sbb kobis kita dah masin..gaul dan rasa, kalau dak ok, lumur dekat kobis td. Simpan dlm bekas dan biarkan 24jam atau ikut masam yg kita nak. Baru masuj peti ais.


      Sumber
      Blog2.

      Delete
    2. * perasakan
      * kalau dah ok

      Delete
  37. ok2 bole try ni. terima kasih tau sebab share resepi. suami akak layan kimchi ni cuma bibimbap dia kureng sikit kadang2 tu sampai kena paksa makan. yela penat2 buat dia tak makan, geram!!!. terima kasih love you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jadi boleh la akak share dgn yg lain..sbb sy penah mkn sekali je, beli dekat org..taktau rasa dia camna..

      Delete
    2. Kalau jadi boleh la akak share dgn yg lain..sbb sy penah mkn sekali je, beli dekat org..taktau rasa dia camna..

      Delete
    3. ok2 .. biasa la adik yang jadi mangsa pertama akak sure le en. suami. kalau dia kata OK maknanya boleh jual la tu hihihihi. by dway terima kasih tau!

      Delete
    4. Kalau jadi boleh la akak share dgn yg lain..sbb sy penah mkn sekali je, beli dekat org..taktau rasa dia camna..

      Delete
  38. slm kak..tertarik btol sgn resepi bibimbap akk ni..anyway akk pkai beras apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam adik kalau cerita bab beras ni akak cuma masak guna beras yang ada gambar Datuk Jalaluddin Hassan je. tapi kalau nak try masak guna beras pulut pun ok kot sebab akak tengok suami akak kalau kami pegi makan dekat restoran korea Gomonae, ampang point tu elok aje dia makan. akak kalau try masak makanan yang pelik2 pada dia, selalunya akak test dulu. anyway terima kasih tau sebab layan resepi akak ni harap2 menjadi dan happy eating ... love you!

      Delete
  39. Yang jual kat supermarket tu halal ke ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam maksud halal tu kalau makan direstoran atau Sos Gochujang? rasanya kalau sos tu akak dah kongsi perkara halal dipertengahan resepi ni. akak tak berani nak cakap yang dijual kat supermarket itu halal atau tak tapi kalau was2 ape kata kite try buat sendiri, memang la rumit tapi sure halal. harap membantu ye. love you!

      Delete
  40. Assalam, saya cuma nak bagi pandangan je, tentang sos korean yg jual di supermarket malaysia tu, mungkin kita boleh google sama ada ramuan yg ada dlm sos tu halal di makan atau tidak, tetapi kalau ramuannya tiada sebarang ramuan yg non-halal tak semestinya kita boleh makan walaupun tiada cop halal, kita juga kena fikir tentang kwasan memproses sos tersebut sama ada bersih atau tidak.contohnya adakah org islam yg memprosesnya atau adakah kawasan memproses sos tersebut jauh dari segala haiwan yg dilarang kita menyentuhnya..ini hanya pandangan saya saja. saya nak cuba buat resepi ini, thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam terima kasih atas pandangan awak tu. Itulah yg sebaiknya kalau kita was2 baik try buat sendiri. kalau kita rajin google memang banyak cara atau stail nak buat sambal bibimbap ni!..bercakap pasal bibimbap, saya pun dah lama tak masak..tengoklah cuti ni. terima kasih ye sebab try resepi saya ni. love you!

      Delete
  41. Dah wat dah..thanks resepi sedap..boleh telan la..tapi leceh nak buat ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi .. sempoi ayat 'boleh telan la' tu. by the way terima kasih ye sebab try resepi ni. love you!

      Delete
  42. Waaa nmpak sedaplah..heheh nk cuba try lah..harap harap menjadilahkan..thank you sbb share resipi ni..suka sangat♡♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak bersabar tau bila nak masak bibimbap ni. ak rase esok2 adik lagi power dari akak. klu menjadi alhamdulillah, klu tak ... kita try lagi & lagi. terima kasih ye sebab nak try resepi ak ni. love you!

      Delete
  43. Salam admin.. yg gmba bibimbap awk yg terakhir be4 awk gaul tu, gochujang tu awk buat jgk ke? Nampak merah compare yg 1st time tu.. lebih cili ke? Maaf sbb sy mcm nk try tp musykil takut jadi pelik plak bila buat.. tq =)

    ReplyDelete
  44. Maaf menyemak ruang komen admin tp sy ada terbaca komen utk dptkan gochujang halal.. kalian sume boleh try pegi restoren ni sbb dia jual jgk gochujang yg dijamin halal jakim.. nama kedai : SWEETREE , taman dagang, ampang.. insyaAllah dijamin halal sbb dia dh dpt pengiktirafan jakim and saya dh mkn di tempat ni bertahun2 sudah.. sekian terima kasih n maaf lagi sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sori lambat reply. saya pun pernah dengar nama kedai makan ni SWEETREE tapi tak jumpa2 tempatnya. mula2 buat bibimbap ni saya memang gigih buat sendiri. ala2 sambal la, mayonis dgn cili sos la, yg taucu tu la ... last2 bila kawan terjumpa yg instant punya mcm gambar kat atas saya pun cuba. memang betul gambar cili gochujang tu yg instant sebab waktu tengah gila masak tu (bnyk pula ayat TU) yang homemade punya saya tak terlarat nak buat dan kebetulan cantik pula bila dlm gambar. Terima kasih tau sbb bertanya. Boleh awak share alamat kedai tu ...

      Delete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Terima kasih kak sebab sharing resepi bibimbap nih...cuma saya buat menggunakan hot plate atau periuk tanah yang kecik tuk gantikan dolsot bowl......fuhhh dengan keraknya ....memang terbaik kak.....disebabkan saya pakai hot plate , daging saya biar mentah sebab bila letak atas api baru saya gaul sedikit biar separuh masak .....betul2 rasa pior korean punya bibimbab.....thanks alot!

    ReplyDelete
  48. Alhamdulillah..sukanye baca komen adik. Wah2 adik lagi best masak daging terus kat hot plate!. Boleh la akak tiru!. Terima kasih tau sebab try resepi akak. love you!

    ReplyDelete
  49. Syok baca penceritaan resepi bersama cite full house tu.. Hehe.. Memori tgk cite tu muncul kembali.. 😉😍

    ReplyDelete
  50. Assalam zuera saya memang suka cerita full house ni sebab tu saya selit2kan adegan2 cerita tu. banyak kali tengok pun memang best. terima kasih ye jengok2 blog saya. love you!

    ReplyDelete
  51. blh bagi video mcm mn nk buat sos yg akak buat tu x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anis .. cuba anis cari dkt youtube Cara Membuat Bumbu Pengganti Gochujang. dia ajar step by step..insyaallah jadi (kot hihihihi) takpe kita cuba ok!. Tq anis Love You

      Delete
  52. Sos gochujang yg ada kt pasaraya di malaysia ni overall non halal. Dorg cover dgn sticker ingredients tu. Pdahal tulisan hangul dibawahnya tu ada perkataan spirits/alcohol. Better kita buat sdri sja. Dah ramai muslim yg jual homemade n halal. Boleh try Ommason by FaizAmir

    ReplyDelete
  53. Sos gochujang yg ada kt pasaraya di malaysia ni overall non halal. Dorg cover dgn sticker ingredients tu. Pdahal tulisan hangul dibawahnya tu ada perkataan spirits/alcohol. Better kita buat sdri sja. Dah ramai muslim yg jual homemade n halal. Boleh try Ommason by FaizAmir

    ReplyDelete

Komen la .. Takpe Nanti Saya Baca

Resepi Bibimbap  Klik sini Assalam kawan-kawan Bila dah buat Bibimbap ramai pula yang menanyakan resepi Kimchi...