Hari ni
saya nak share satu lagi resepi orang Korea, Japchae. Resepi ni simple aje
bahan-bahan dia lebih kurang macam buat bibimbap cuma mereka gantikan nasi
kepada suun atau meehoon. Tapi saya gunakan sebijik glass noodle seperti resepi
asal.
Bahan-bahan ni untuk dua orang makan tau
1 paket Glass Noodle jenama Singlong (saya rebus separuh aje)
1 cawan
daging (bersihkan dan potong kecil-kecil)
1 cawan
carrot
1 cawan
cili capsicum
1 cawan
cendawan shitake (rendam semalaman dan hiris)
1-2 cawan
sayur bayam (bersihkan dan celur kedalam air panas)
½ biji
bawang belanda
1 cawan
daun bawang
2 ulas
bawang putih
2 sudu
makan bijan panggang
2-3
sudu minyak bijan
2-5
sudu makan kicap soya
2-4
sudu makan gula perang/brown sugar
1 sudu
makan serbuk lada hitam/black paper
1 biji
telur
Sedikit
serbuk kunyit
Jom
kita masak
Didalam
mangkuk satukan daging, cendawan shitake, 1 ulas bawang putih cincang, 1 sudu makan
gula perang, 1-2 sudu makan kicap soya, 1 sudu teh minyak bijan dan 1 sudu teh serbuk
lada hitam. Gaulkan dan perap ½ jam atau 1 jam.
Telur
ayam dibuat telur dadar..jangan lupa boh sikit serbuk kunyit sebab nak bagi
warna telur dadar tu cantik. Kemudian bila sejuk gulung dan hiris nipis2
Carrot,
cili capsicum dan daun bawang di potong memanjang. Bawang Holland dihiris2. Jika
ada yang nak tambah bahan lain seperti cendawan butang putih atau sebagainya
boleh tapi make sure sayur2 yang tak berair ye!
Bersihkan
sayur bayam dan celur seketika. Kemudian toskan kemudian genggam dan picit2
sikit untuk buang air bayam tu. Kita tak mahu japchare kita berair.
Ambil 1
mangkuk besar dan susunkan bayam tadi kedalamnya. Kalau bayam tu besar2 potong
sikit ye kemudian gaulkan dengan sedikit minyak bijan dan kicap soya.
Rebus
glass noodle sehingga lembut dan bertukar warna. Kalau noodles tu panjang takut seksa nak makan nanti gunting2 sikit ye. Toskan airnya dan alihkan kedalam
mangkuk bayam tadi dan tambahkan 1sudu teh minyak bijan, 1 susu makan kicap soya, 1
sudu teh gula perang dan gaulkan sebati. Lupa pula…jangan gaulkan dengan bayam
tu sekali tau. Susun mereka sebelah2 hihihi
Ok
sekarang part menggoreng pula.
Mula2 dengan
sedikit minyak goreng bawang belanda dan daun bawang. Goreng kejab & manja2
tau dan tabor sikit je garam.
Seteruskan
goreng pula carrot dan sedikit garam. Goreng hingga lembut bukan lembek tau.
Kemudian
kita goreng pula cili capsicum pun sama macam goreng carrot.
Last
sekali kita goreng bahan perap tadi iaitu daging dan cendawan shitake. Masak
sehingga daging bertukar warna dan lembut.
Mungkin
ada yang akan tanya kenapa tak goreng semua sekali. Ok ok .. setiap bahan masa
menggorengnya tak sama. Takut nanti ada yang over cook la atau terkeras pula.
Setiap
kali lepas goreng susun kedalam mangkuk besar tadi dan ulang menggoreng bahan2
lain. Memang renyah tapi percaya la hasil dia memang sedap.
Bila semua
dah bersatu dalam mangkuk besar tadi kita cincang seulas bawang putih, 1 sudu
makan kicap soya, 1 sudu teh gula perang, ½ sudu teh black paper, 1 sudu teh minyak
bijan, ½ sudu teh bijan panggang dan telur dadar hiris. Ahh part yang
ditunggu-tunggu..kita gaulkan kesemuanya dan waktu ni kita boleh lah rasa apa
yang kurang.
Alihkan kedalam pinggan atau mangkuk baru yang cantik-cantik dan tabur lagi bijan panggang. Siap dah kerja kita dan boleh makan!
Japchae ni sedap lebih kurang macam salad. Yang berdiet tu sesuai kot kalau makan japchae ni. Ada sayur ada daging dan rasa dia memang sedap..insyallah
Selamat
mencuba .. Love you!
Salam nak tanya, glass noodle tu awk beli di mana yaaa
ReplyDeletewsalam .. glass noodle tu saya beli dekat Jaya Jusco Aplha Angel.
ReplyDeletesorry sy nak tanya ia halal ker? maaf yerrr
ReplyDeleteglasses noodle tuh...
ReplyDeleteKena tengok betul ii mee yng dipilih
DeleteHi..kicap tu jenis ap yea?
ReplyDeleteHi..kicap tu jenis ap yea?
ReplyDeleteNk tanye kicap tu Jenis ape yee?
ReplyDelete