Assalamualaikum semua ..
Kali ni saya nak share cara masak kari ayam yang sedap. Saya dapat resepi ni dari orang2 pantai timur..mula2 tu hairan juga sebab mereka masukkan gula atau nesan dalam masakan. Tapi bila dah rasa baru tau betapa sedapnya kari orang pantai timur ni.
Baik lah jom kite layan resepi kari ayam ni.
Bahan-bahan
1 ekor ayam sederhana (dipotong 16 atau 18 terpulang)
5 biji bawang merah (hiris2kan)
3 ulas bawang putih (hiris2kan)
*1 1/2 paket serbuk kari ayam Babas
*1 sudu teh serbuk cili
* kedua2 serbuk ni korang bancuh dengan sedikit air
2 sudu makan air asam jawa
1/2 keping nesan (sejenis gula ala2 gula melaka, korang boleh beli kat kelantan atau pasar tani)
2 cawan santan pekat
ubi kentang
cili hijau (Banana Chili Paper)
terung bulat
2 tangkai daun kari
Cara nak masak
3. Akhir sekali masukkan cili hijau, terung bulat, gula nesan, air asam jawa dan garam. Masak sehingga ayam dan ubi kentang lembut.
Nota
Apa yang saya rase beza resepi dia dengan saya cuma dia guna nesan sejenis gula manisan yang hanya dapat di negeri pantai timur. boleh dikatakan kesemua resepi masakkan mereka gunakan manisan ini. Dalam resepi kari ayam ni dia ajar saya gunakan Banana Chili Paper, cili ni rangup dan ade rase manis sikit.
Selamat mencuba!
Best nih!
ReplyDeleteBoleh buat Nasi Ala Kak Wok. Mmmmm..... jadiler buat esok...
Nyumm nyum
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
Deletehihihi
DeleteThis comment has been removed by the author.
Deletedari awasa2 sampai ke nai dia tayang tu... saje buat kite lapar ...kann :)
ReplyDelete