Sunday, 7 September 2014

Resepi Mee Udon Goreng Black Paper


Assalam semua,

Saya pernah cuba makan mee udon disebuah restoran, rasa mee udon tu masin, isi dalamnye pun tak banyak mane dan tekak saya tak boleh nak terima. Sehingga la suatu hari tu kawan saya sharekan resepi mee udon goreng black papernye pada saya. First time cuba masak, suami saya dah tanye bila nak masak lagi. Tu tandanye 5 bintang dan dia suka sesangat. 


Cumanye saya tambah2 sikit, ikut lojik tekak. Nak masak pun senang sangat!


Jom kite tengok resepi versi saya... 


Mee Udon Goreng Black Paper

2 paket mee Udon

1/2 biji bawang Holand atau ade orang cakap bawang Belanda
2 ulas bawang putih
3 sudu besar sos black paper (tak kisah jenama)
1/2 sudu teh serbok lada hitam
1 sudu makan kicap pekat
1/2 cawan air
Isi ayam atau daging terpulang dalam resepi ni saya guna isi ayam
2 biji cili Capsicum

cara :


- Mee udon tu dibersihkan dengan air bersih, ingat tau mee ni mudah patah so bersihkan perlahan2 iye.


- Bawang2 berdua tu dihiris2. Begitu juga dengan ayam dipotong2 kecil dan jangan lupa cili2 capsicum, dia ni pun kene hiris.


Ok jom masak ....




Step pertama tumis kedua2 bawang hingga layu kemudian waktu ni boleh la masukkan isi ayam. Masak hingga ayam tu kekuningan atau masak, bukan sampai garing tau. Lupe nak bagi tahu dalam resepi ni saya masukkan juga pedal ayam sebab suami kate jangan membazir. So kepingan2 color cokelat tu pedal yang dihiris tau.

Seterusnya masukkan air, sos black paper & kicap pekat. 



Masak hingga kuah agak2 pekat kemudian masukkan mee udon. Gaul kesemuanya dan masak lebih kurang 2 minit pastu boleh lah masukkan cili capsicum.



Macam ni lah rupanye bila semua bahan2 digaulkan..tapi ni belum masak lagi. teruskan aktiviti menggoreng ni hingga lah cili2 tu nampak lembut. 



Alhamdulillah ini la hasilnye. Saya langsung tak masukkan garam atau sebarang perasa extra sebab resepi yang saya 'ubah suai' ni memang dah sedap (angkat bakul nampak).Tapi katanye korang ni kuat masin boleh la boh sikit ye.  

Rahsia yang buat mee udon ni sedap... tak lain dan tak bukan ialah rasa dari cili Capsicum tu. Agaknye lagi banyak lagi sedap kot!


Selamat mencuba.




7 comments:

  1. Salam, akak. Nak tanya..mana boleh beli mee udon tu ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam .. minta maaf la sy sebenarnye jarang nak buka blog ni lebih2 lagi lepas tukar jabatan. dkt jabatan baru ni kerja sy makin bertimbun dan memey tak sempat nk buka blog, fb, youtube atau tonton (sy buka time lunch jetau hihihihi). baik la Mee UDON tu adik boleh beli dimana2 supermarket dibahagian mee kuning, kuey teaw. cuba adik pusing2 kat area tu sure adik akan nampak. bungkusan putih (kdg2 transparent) dah tertera nama mee udon tu. ade banyak jenama ikut pilihan adik la.
      Harap2 ape yg ak cakap ni dpt bantu adik ye.
      terima kasih ... love you!

      Delete
    2. Kat jusco banyak jual...siap ada halal jakim

      Delete
  2. Assalam .. puan tanye sedap ke. memey le sedap. jom datang umah sy....sy boleh masakan hihihihihi. love you!

    ReplyDelete
  3. SYbawak 1 bus dtg make mee udon

    ReplyDelete
  4. SYbawak 1 bus dtg make mee udon

    ReplyDelete

Komen la .. Takpe Nanti Saya Baca