Thursday, 17 December 2020

Sup Rumpai Laut atau Seaweed Sup atau nama koreanya Miyeok Guk

 


Di Korea seaweed sup atau sup rumpai laut dimasak bersempena hari lahir seseorang. Dalam sup sihat ini ada isi ayam atau daging dimasak bersama rumpai laut. Saya masak je kalau teringin. Rasa sup ni masin2 jadi kalau time demam tu + tekak pun payau2, saya gagah juga nak la masak. 

So jom kita tengok bahan2 dan cara memasak ok

Saya cari dry seaweed ni disupermarket dekat bahagian masakan 
Jepun dan Korea. Beli paket kecil saje

1/2 cawan atau mangkuk kecil seaweed kering wakame (seaweed akan kembang bila kita rendam, sebab tu saya cakap 1/2 je. Tapi yg suka seaweed tu lebih pun takpe)

1 mangkuk daging batang pinang atau daging biasa (dipotong ala2 kiub)

sedikit garam dan serbuk lada hitam.

2-4 sudu makan minyak bijan (untuk menumis)

1 1/2 sudu makan kicap cair

1-2 ulas bawang putih (dicincang halus)

2 mangkuk air atau ikut kita. Nak kuah banyak lebihkan.

Rendam seaweed dengan air lebih kurang 5-10 minit. kemudian basuh berberapa kali dan keringkan. Saya guna pengering sayuran yang dibeli dekat Ikea tu. Putar la berapa kali sampai seaweed tu kering.

Daging dibersihkan dipotong kiub2 kemudian diperap bersama garam dan serbuk lada hitam ak black paper. Perap dalam 1 jam gitu.

Jom masak ......

Dengan api sederhana panaskan periuk bersama minyak bijan. Jangan tunggu sampai minyak panas sangat nanti keluar bau tengik. Agak2 tengok minyak tu panas masukkan ketulan daging perap tadi, masak hingga daging bertukar warna kemudian masukkan seaweed dan masak lebih kurang 2 minit. Setelah 2 minit masukkan pula bawang putih dan kicap cair. Gaulkan kesemuanya dan masukan air. Time ni boleh lah adjust rasa kalau nak garam lebih ke, kicap lebih ke dan masak lagi 5 minit atau sehingga daging lembut.


Hari ni cuaca mendung nak keluar cari barang masak malas pula. Jom makan. Bismillah semua.

Selamat mencuba. Love you.


No comments:

Post a Comment

Komen la .. Takpe Nanti Saya Baca

Resepi Bibimbap  Klik sini Assalam kawan-kawan Bila dah buat Bibimbap ramai pula yang menanyakan resepi Kimchi...