Tuesday, 28 February 2017

Resepi Sardine masak Tom Yam ala Thai

Assalam semua

Siapa suka makan tomyam? Saya dan suami suka sangat lebih2 lagi tomyam seafood…baik lah kali ni saya nak share satu resepi yang saya jumpa dekat fb:nurul balqis klik sini
Saya tak pernah pun terfikir yang sardine dalam tin ni boleh dibuat tomyam. Kata kawan2 saya orang Thai ni kreatif, resepi mereka memang jenis tak masuk akal. Bila saya cerita pada suami dia pun pelik. Ntah2 korang yang baca ni mesti dah pernah masak…saya pula yang ketinggalan.

Apa2 pun saya share jelah resepi ni untuk kegunaan saya dan pada korang yang baru2 nak cuba buat ok..

Jom kita masak

Resepi ni untuk 4 orang tau
2 tin sardine (saya suka sardine Agro Mas)
5 batang serai
Lengkuas sebesar ibujari (rasanya)
5 biji cili api (saya beli yang merah2 tu)
2-3 biji limau nipis
6 helai daun limau
2 paket Tom Yam adabi
Sayur sawi
Cendawan tiram
Air bersih secukupnya

Cara2 dia
1- Selalunya serai tu saya ketuk2 je. Tapi dalam resepi ni selain diketuk2 serai tu dipotong tipis menyerong. Risau juga takut nanti suami cakap ‘banyaknya sampah’ tapi nasib hari tu dia ok. Sedap sangat agaknya. Lengkuas dan cili api tu diketuk2 je (haa..ikut je gambar balqis tu)

2- Seterusnya jerang air (sukatan dia lebih kurang 2 tin sardine tu) dalam periuk kemudian masukkan serai dan lengkuas.

3- Step seterusnya masukkan paste tom yam dan sardine beserta dengan kuahnya sekali. Kacau berlahan2 takut nanti ikan2 sardine tu pecah pula.

4- Kemudian perahkan limau nipis dan masukkan sawi, cendawan, cili api dan daun limau. Masak hingga kuah mengelegak ye.

Haaa….siap sudah.

Sumpah memang sedap. Saya sampai tak sempat nak goreng telur dadar tau, bila tengok suami dah siap sendukkan nasi kedalam pinggan…macam tak makan 10 hari!!!

Maaf la kalau resepi ni tak lengkap dan tak sedap. Kalau ada yang sudi nak share resepi stail masing2 boleh je..saya suka.

By the way..terima kasih pada adik nurul balqis tau sebab share resepi yang heaven ni.

Love you!


No comments:

Post a Comment

Komen la .. Takpe Nanti Saya Baca