Siput Sedut Masak Lemak Cili
Api
Dah lama saya tak masak siput sedut ni. Bukan apa bab nak potong
hujung siput tu!..saya ni mudah kesian. Kalau suami takda memang tak masak lah.
Selain siput saya takut nak siang ketam sebab bila nak buang bahagian tengah tu
rasa macam kaki lipas!
Hari tu kami keluar awal pergi pasar tani melawati nak cari siput
tapi takda. Jadi suami saya gigih pergi cari di pasar Chow Kit. Sekilo RM13.00
ok lah dan saiz-saiz siput tu pun besar-besar juga.
Resepi saya ni biasa-biasa aje..saya update untuk diri sendiri dan
pada siapa yang baru nak cuba masak.
Bahan-bahan
1 kg Siput sedut
4-6 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang putih
Kunyit hidup sebesar ibujari
Sedikit Halia
10-15 biji Cili Padi
2 batang Serai
Santan dari 1 biji Kelapa (selalunya saya perah sendiri dan paras
air dia lebih kurang jug blander tu)
Jom kita masak
a) Bersihkan siput dari pasir dan lumpur kemudian rendam dalam air
bersih
b) Potong bahagian hujung siput dan bersihkan lagi. Dulu-dulu saya guna kacip pinang arwah mak. Bila pindah hari tu saya tak tahu letak mana, tu yang guna pliers hihihi
Saya beli dekat D.I.Y
c) Kisar segala bawang, kunyit hidup, halia dan cili padi. Serai
pula diketuk-ketuk sahaja manakala daun kunyit diracik.
d) Dalam periuk panaskan sedikit minyak dan tumis sebentar bahan-bahan
kisar dan serai atau sehingga harum.
e) Bila dah harum baru masukkan santan dan masak seketika dengan
api sederhana.
f) Kemudian masukkan siput dan daun kunyit. Masak sehingga kuah
mendidih dan pekat. Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula tau.
Selain siput sedut saya buat sambal belacan ulam timun dan telur
dadar kosong sahaja.
Simplekan
Selamat mencuba…love you!
No comments:
Post a Comment
Komen la .. Takpe Nanti Saya Baca